CaféLeszbosz

Eme blog arra a melegen nemes feladatra tesz kísérletet, hogy csokorba gyűjtsön mindent, ami a leszbikussághoz kötődik, csak kicsit másképp szól a „másságról”: elsősorban kulturális vonatkozásait veszi hanyagul szubjektív eleganciával górcső alá leszbikus univerzumunknak, legyen szó irodalmi alkotásokról, filmekről, egyéb művészeti ágakról, „méltán hírességekről”. Vagyis aki dielvördről, imedzsinmíendjú-ról, Madonna, Britney és egyéb trendi hölgyhírességek nemzeteket átívelő csókváltásainak misztikus üzenetéről, Lindsay Lohan leszbikus kalandjairól és EcetTera… akarna e helyütt olvasni, az egy másfajta kávézóba üljön be, amolyan gyorsbüfésbe:-)

Bemutatkozás

Ladies and Ladies and Gentlewomen!:-)

I am Gina…(but not Gershon, és mégcsak nem is a nagy Loló:-)
Teljes nevem Venus Aphrodité Gina Monologue, de szólítsatok csak Ginának…

Friss topikok

EGY FURCSA PÁR – ALICE B. TOKLAS ÉS GERTRUDE STEIN

GinaM 2011.03.25. 18:48

Mai kávézóbeli témánk alanyai olyan hölgyek, akik esetében szerencsére nem kell semmilyen szövevényes hálózatot kibontanunk (vagy még jobban összekuszálnunk:-), lévén, hogy közel negyven éves intim kapcsolatban álltak egymással és csakis egymással. Ez leszbikus (és nem leszbikus) világban is fehér holló jelenség. Már emiatt is megérdemelnék csöndes elismerésünket, de nyilván nem ezért kell foglalkoznunk velük, hanem mert a 20. század első évtizedeiben igen jelentős kultúrapártoló tevékenységet fejtettek ki híres párizsi szalonjukban, mely a kor egyik legkedveltebb törzshelyének számított, és ahol nem akármilyen művészek fordultak meg. Emellett ő maguk is író-alkotó emberek voltak.
Különös személyiségük és kapcsolatuk sokakat, sokféle „szövegkörnyezetben” megihletett, mindjárt először saját magukat…:-)
Következzék hát a világ legismertebb leszbikus művész-párja!

Címkék: film kultúra művészet leszbikus alice b toklas gertrude stein

Szólj hozzá! · 2 trackback

TÁNCOS LÁBÚ ISTENNŐK, KÉK ANGYALOK

GinaM 2011.03.17. 20:45

Hihetetlen, de még mindig Mercedes de Acosta alias Dracula asszonyság szelleme lebeg a háttérben jelen blogbejegyzésünk esetében is. Az előtérben pedig olyan hölgyek állnak, melyek közül egy ugyan „tagja” volt az előző alkalommal kivesézett „Sewing circles”-nek, ám nevének kultikus rangja okán is több figyelmet érdemel. A másik két nimfa persze úgyszintén megérdemli elismerésünket, mert ők sem akárkik, csak épp egy másik művészeti ágban „hódítottak”, jelesül híres táncosnők voltak. 

Címkék: kultúra marlene dietrich művészet leszbikus isadora duncan tamara karsavina

Szólj hozzá!

„ANGYALI” KÖR - AVAGY A MAGYALFAERDEI VARRÓLEÁNYOK KLUBJA

GinaM 2011.03.13. 21:34

Mostani témánk kiindulópontja még mindig Mercedes de Acosta. Előző előtti cikkünkben felsoroltuk pár olyan hölgynek a nevét, akikkel intim viszonyba keveredett. E  (többnyire) színésznők egy része ma is világhírű (Garbo, Dietrich), más részük inkább a maga korában számított ismertebbnek a filmvilágban. Előre figyelmeztetek azonban mindenkit, hogy a szálak kib(l)ogozása helyett azok még inkább össze fognak kuszálódni. Ami azért különös, mert a mai alkalommal egy „varrókör” tagjait mutatjuk be:-) Kezdjük magával a „varrókör-jelenséggel”! 

Címkék: leszbikus sewing circle alla nazimova jean acker dorothy arzner eva le gallienne ona munson katharine cornell lilyan tashman talullah bankhead

Szólj hozzá!

KÉT KIRÁLYNŐ

GinaM 2011.03.05. 18:16

Az egyik magas volt, szőke és letaglózóan szép, a másik alacsony, sötét bőrű és letaglózóan csúnya…Ha külső jegyeik után próbálnák párhuzamot vonni kettejük között, sok egyezést esély sincs felfedezni. És mégis. Annyi mindenben hasonlítottak: Mindketten svédek voltak. Mindketten királynők (igaz, az egyikük koronázatlan). Mindketten lemondtak „trónjukról” életük egy pontján, hogy aztán e döntésük miatt (is) örök rejtélyként váljanak mítosszá. Mindketten hajadonok maradtak. Mindketten átélték azt a bizonyos tragikus-halhatatlan szerelmet. Mindketten nőkkel. Mindkét esetben levelezés formájában élt tovább a kapcsolat. Mindketten utálták az alkoholt, viszont imádtak nadrágban járni-kelni és nagyokat káromkodni….:-)

Hogy emellett mi kötötte még össze őket? Kiderül mai cikkünkből… 

Címkék: film kultúra történelem művészet leszbikus greta garbo mimi pollak krisztina királynő

Szólj hozzá! · 1 trackback

süti beállítások módosítása