CaféLeszbosz

Eme blog arra a melegen nemes feladatra tesz kísérletet, hogy csokorba gyűjtsön mindent, ami a leszbikussághoz kötődik, csak kicsit másképp szól a „másságról”: elsősorban kulturális vonatkozásait veszi hanyagul szubjektív eleganciával górcső alá leszbikus univerzumunknak, legyen szó irodalmi alkotásokról, filmekről, egyéb művészeti ágakról, „méltán hírességekről”. Vagyis aki dielvördről, imedzsinmíendjú-ról, Madonna, Britney és egyéb trendi hölgyhírességek nemzeteket átívelő csókváltásainak misztikus üzenetéről, Lindsay Lohan leszbikus kalandjairól és EcetTera… akarna e helyütt olvasni, az egy másfajta kávézóba üljön be, amolyan gyorsbüfésbe:-)

Bemutatkozás

Ladies and Ladies and Gentlewomen!:-)

I am Gina…(but not Gershon, és mégcsak nem is a nagy Loló:-)
Teljes nevem Venus Aphrodité Gina Monologue, de szólítsatok csak Ginának…

Friss topikok

EGY HÍRHEDETT KALANDORNŐ A 20. SZÁZADBÓL…

GinaM 2011.02.27. 18:28

Helló leszboszorkák!

Szellemi hedonista lévén, gyakran olvasgatok (nem is annyira) régmúlt idők hírességeiről, különösen, ami a nőket illeti...:-) És ahogy olvasgatok róluk ezt-azt (pl. Dietrich, Garbo, Isadora Duncan stb…) rendre feltűnik egy név, egyfajta, hogy úgy mondjam, „közös nevező”-ként… „Hogy akkor Dietrich-el is, meg Garbo-val is, meg Isadora-val is, meg még ki tudja hány akkori hírességgel?…Ki lehet ez a nő??? Ez a Mercedes de Acosta?” És ahogy botcsinálta oknyomozónőként fedem fel a bonyolult, ám rendre összeérő kapcsolati hálókat (ugye kísértetiesen ismerős a képlet hölgyek?:-) egyre messzebb jutok főhősnőmtől…Eközben a magam vigasztalására rájövök, hogy pár alkalomra bőven el lettem látva témával:-)

Következzék hát a kapcsolati háló középpontja: Mercedes De Acosta! (jé, kicsit még rímel is:-)

Címkék: kultúra művészet mercedes de acosta gabrielle és julienne destrees

Szólj hozzá!

MINDENÜTT NŐ?

GinaM 2011.02.24. 18:16

Drága Hölgyeim!

A mai alkalommal még mindig a némber van-ok világában időzünk egy kicsit. Elsőként megismerkedünk egy amerikai írónővel, akinek a tengerentúlon először sikerült felborzolnia a leszbikusság akkor még kényes témájával a háború utáni műkényelembe és mccarthyizmusba menekülő kedélyeket miután két nő viszonyát tabudöntögető természetességgel írta meg, aztán pedig a képzőművészet világába kalauzolunk el benneteket, bemutatva – még az „aduász”/”nagyágyú” Frida Kahlo és Tamara de Lempicka hölgyek előtt – egy olyan némber van-t, akiről hamar kiderül, hogy valójában nem is némber…:-) 

Címkék: kultúra művészet leszbikus patricia highsmith carol toulouse lautrec

Szólj hozzá!

MINDENÜTT NŐ

GinaM 2011.02.21. 23:01

Mai czikkünkben megismerkedünk egy írónővel, egy írónő szerelmével, egy „némber van” filmmel, mely regényéből készült, annak rendezőnőjével, a valaha élt „legsármosabb” színésznők egyikével, aki eljátszotta a regényből készült egyik filmadaptáció főszerepét és egy másik filmmel, melyben egy leszbikus nőt alakít. Mindeközben nem kevés magyar szál is bekapcsolódik majd történetünkbe…Mivel  rövid felvezetőnk kissé homályosra sikeredett, következzék a megvilágosodás!

Címkék: film kultúra művészet leszbikus romy schneider christa winsloe dorothy thompson leontine sagan lányok az intézetben

Szólj hozzá!

ÉDES HÁRMAS

GinaM 2011.02.17. 17:53

Kedves Évák és Évák!

Bár privátban jómagunk jobban szeretjük az „édeskettes” felállást, mai rovatunk címének mégis az „Édes hármast” adtuk. (Lesz még ilyen témánk több is.) Amolyan three in one jelenség ez, „egyet fizet, hármat kap” alapon: jelen esetben szerzőt, könyvet, filmet ajánlunk egy helyen, egy időben…Ugorjunk is neki(k)!

 

Címkék: kultúra művészet leszbikus galgóczi erzsébet törvényen belül egymásra nézve

1 komment

A HÖLGY KISSÉ LESZBIKUS...

GinaM 2011.02.13. 19:09

E képzeletbeli rovatsorozatunkban világhíres leszbikus hölgyek (bár ezt írnom sem kellene) kerülnek bemutatásra, amolyan Gina-stílusban.

És hát ki mással is kezdhetnénk a sort, mint a legelsővel, aki azonnal meg is kívánja, hogy rovatcímünkön mindjárt módosítani kelljen kicsit: a hölgy ugyanis nagyon leszbikus! Olyannyira, hogy mi utódok is róla, pontosabban arról a szigetről kaptuk polgárjogot nyert gyűjtőnevünket, ahol életét töltötte…Nem árulok zsákbamacskát, elsős gimnáziumi irodalomóráink idétlen összevihogásainak (hogy mi is ez…? egy nő, aki nőkhöz írta forró hangú verseit…? hát izé, hehehe…), magyar tanáros pironkodásainak tárgya és alanya, az „ibolyafürtű, szent, édesmosolyú” Szapphó következik most!  

Címkék: kultúra művészet leszbikus szapphó

2 komment

BEMUTATKOZÁS

GinaM 2011.02.12. 16:30

Ladies and Ladies and Gentlewomen!:-)

 I am Gina…(but not Gershon, és mégcsak nem is a nagy Loló:-)

Teljes nevem Venus Aphrodité Gina Monologue, de szólítsatok csak Ginának…

Igazi tér- és időutazó vagyok. Lélekvándor. Leszboszban születtem, a vidám görög időkben Szapphó tanított hárfázni, a "sötét" középkorban egy francia apácazárdában értek bizonyos megvilágosodások, az ezt követő évszázadokat többnyire híres költőnők és királynők titkos budoárjaiban töltöttem bensőséges bizalmasként (Svédországtól Pétervárig), a huszadik század első évtizedeiben lornyonosan-nyakkendősen (az itt látható festmény épp akkor készült mikor valaki levette rólam a nyakkendőt és persze a lornyont:-) szipkáztam végig Bécs, Berlin, London és Párizs éjszakai életét nagy színésznők kitartottjaként, a hatvanas években is folytattam a szeretkezést Janis Joplin dalaira mert beleuntam a háborúkba, a hetvenes években szerencsésen megúsztam, hogy NDK-s sportolónő legyek, a nyolcvanas évekbe csókkal és körömmel kapaszkodtam, a kilencvenes években Oroszhonban leszbikus zenekart alapítottam aztán…

Aztán átléptem a virtuális valóságba…és felcsaptam bloggernek…

 

 

 

 

 

 

Címkék: kultúra művészet leszbikus

Szólj hozzá!